Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. .

 

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Οικονομίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Λούκα Κατσέλη και Νίκος Σηφουνάκης, αντιστοίχως, σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών. Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή πορείας - αλλαγή πολιτικής.
Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει:
Α). Την ανεξέλεγκτη προσφυγή σε δανεισμό και τη χρήση των Κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ 2007-13 για εξυπηρέτηση καθαρά κομματικών σκοπιμοτήτων και χαριστικών ρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της εκλογικής της πελατείας εν όψει των επερχόμενων εκλογών.
Β). Την φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού που διευρύνονται από τη διόγκωση της σπατάλης, την κατάρρευση των εσόδων και τη πρωτοφανή δημοσιονομική κακοδιαχείριση.
Γ). Την αδιαφανή εκποίηση δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων που επιτελούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, τόσο για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όσο και για την αύξηση των εσόδων.
Στο βωμό των επιζήμιων αυτών πολιτικών, η κυβέρνηση, χωρίς επαναλαμβάνω την απαραίτητη νομιμοποίηση, δεν διστάζει ακόμα και σήμερα εσπευσμένα να προωθεί την πώληση της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ, καθώς και την πώληση 5% επιπλέον μετοχικών μεριδίων του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ στο 20% και την περαιτέρω απώλεια του ελέγχου από το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Την καλούμε να μην συνεχίσει την εγκληματική και επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον πολιτική της εκποίησης κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Για το ΠΑΣΟΚ, στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές, οι οποίες έχουν σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, οφείλουν  να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων της.
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ : Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν βασική αναπτυξιακή υποδομή για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Η σύγκλιση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών επηρεάζει το σχεδιασμό και τη λειτουργία κάθε σύγχρονης οργανωμένης πολιτείας και προσδιορίζουν την εξέλιξη της.
Η πολιτική στις τηλεπικοινωνίες πρέπει να στοχεύσει στη δημιουργία διαδικτυακών υποδομών ώστε η χώρα να συμμετέχει και να πρωταγωνιστεί στην κοινωνία της γνώσης.
Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει τις συνθήκες που επιτρέπουν σε κάθε κάτοικο της χώρας να έχει πρόσβαση στις νέες ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ευρυζωνική πρόσβαση στα πλαίσια μιας καθολικής υπηρεσίας.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραχώρησε το 2008 τη διοίκηση και το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του Ο.Τ.Ε. στη Deutsche Telekom, εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ελέγχεται από το Γερμανικό Δημόσιο, όπως και η στην επικαιρότητα ευρισκόμενη εταιρεία SIEMENS και γίνεται αντιληπτό τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Υποτίθεται σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, -όπως εκφράσθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση κύρωσης της σύμβασης πώλησης- ότι κατοχυρώνονται ίδια δικαιώματα με το 25% που θα κατέχει κάθε ένας από τους δύο εταίρους (Ελληνικό Δημόσιο - Deutsche Telekom).
Ισχυρίσθηκε επίσης η κυβέρνηση ότι με την σύμβαση παραμένουν τα ίδια δικαιώματα ακόμα και αν η συμμετοχή του Δημοσίου κατέλθει στο 15%.
Όμως, ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση δια της αρμόδιας Επιτροπής ζήτησε αιτιολογημένη γνώμη, κρίνοντας ότι δεν εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό δίκαιο και ειδικότερα με τους όρους της σύμβασης δεν εκφράζεται το δίκαιο περί ανωνύμων εταιρειών και λειτουργεί εις βάρος των αδυνάτων μετόχων.
Αν καταπέσει η συμφωνία και η Deutsche Telekom με το 5%  επιπλέον που προτίθεται  να της εκχωρήσει η κυβέρνηση,   θα διαθέτει το 30% και το Ελληνικό Δημόσιο το 20%, η Γερμανική εταιρεία θα ελέγχει πλήρως τον ΟΤΕ ακόμα και στη Γενική Συνέλευση.
Κεντρικό ζήτημα παραμένει ότι εκχωρήθηκε η διοίκηση του εθνικού οργανισμού της χώρας χωρίς να έχουν συμφωνηθεί μεταξύ άλλων, ποιοι οι στόχοι της σύμβασης, όπως π.χ. :
Ποιά η δέσμευση για επενδύσεις σε δίκτυα και υπηρεσίες ή για υποχρεώσεις γεωγραφικής και πληθυσμιακής κάλυψης στη παροχή υπηρεσιών;
Ποιο ποσοστό των οπτικών ινών θα πραγματοποιηθεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Ποιο ύψος κερδοφορίας προσδοκάται;
Με την πρόχειρη και πολλαπλώς ελεγκτέα συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου - Deutsche Telekom αποδεικνύεται ότι απλώς η κυβέρνηση εκχωρεί ποσοστό αποκλειστικά για την εισροή εσόδων, αδιαφορώντας για τη στρατηγική σημασία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ρόλου του ΟΤΕ στον τομέα.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω συμφωνία εκχώρησης, διότι δεν νομιμοποιείται, δεν δικαιούται αφού δεν διαθέτει πλέον λαϊκή νομιμοποίηση.